Iedvesmojoties no Rupucinskis veiktās kulta grafiskās noveles ”Watchmen” apskata, nolēmu ielikt arī savu artavu attiecīgās mākslas formas popularizēšanai latviskajā lasāmtelpā, uztaisot recenziju uz kādu no zīmīgiem darbiem.
Manā gadījumā tas būs Daniel Clowes 1997. gadā izdotais ”Ghost World” (Spoku pasaule).

IMG-1149

Šis komikss manā rīcībā nonāca pirms 12 gadiem, dzīvojot Skotlandijā, kur ikdienā fabrikā kūpinot skumbrijas, reizi mēnesī devos uz tuvējās lielpilsētas grāmatveikalu, stundu siekalojos pie sadaļas ”graphic novels”, līdz beidzot biju izlēmis, kuru pirkšu šoreiz. Vienā no tādām reizēm izvēle krita uz ”Ghost World”. Pēc tās izlasīšanas nolēmu, ka ja kādreiz taisīšu sev tetovējumu, tad tas izskatīsies šādi:

IMG-1152


Īsumā par autoru:

Clowes ir mans visu laiku top mīļākais komiksu autors. Bez lieliskās prasmes izveidot interesantus stāstus, kurus caurvij man tīkams humors, sevišķi mani uzrunā viņa spēja attēlot cilvēku grimases. Liekas, vienkāršs otršķirīgs cilvēks fonā attēlots, bet sejas vaibstos var nolasīt veselu psiholoģisko portretu. Patīk, kad mākslinieki ko tādu spēj.
Vēl ir arī filmējies MAC datoru reklāmā un pielicis roku vienā no visu laiku lielākajiem Coca Colas feiliem – dzēriena ”OK Soda” reklāmas veidošanā.  Vairāk faktoloģijas par viņu var lasīt vikipēdijā.

Sižets:
Galvenās varones ir divas nogarlaikotas tikko beigušas vidusskolu pusaudzes Enid Coleslaw un Rebecca Doppelmeyer (skatīt potenciālā tetovējuma bildi augstāk). Stāsta darbība risinās kādā suburbijā vienas vasaras ietvarā, kas ir kā abu pusaudžu starpposms no vecās, nenopietni dīkdieniskās dzīves bez pienākumiem un saaistībām, uz jauno pieaugušo, lielo dzīvi, kur abas apzinās, ka abu draudzībai drīz, ja ne vismaz pienāks gals, tad tā vairs nebūs tāda kā agrāk. Jo darbs, koledža. Kamēr tas vēl nav noticis, abas dara to ko pusaudzes pieprot vislabāk – ienīst visu pasauli, nodiršot visu un visus pie katras izdevības, tai skaitā viena otru. Papildus cenšas sakūdīt viena otru, lai pārguļ ar kopīgu paziņu. Lai gan pašas tai pat laikā ir samīlējušās viņā (šī laikam ir kāda labāko-draudzeņ-pusaudžu raksturīga štelle?). Būtībā tas arī ir viss uz ko balstās stāsts. Bez īpašiem sižetiskiem dramatizējumiem, kāpumiem vai kritumiem. Bet svarīgs ir fons/vide, kur risinās abu meiteņu gaitas. Tā ir pilna ar frīkainiem tipāžiem. Te ir gan mācītājs, kurš priecājas, ka beidzot ir izgudrota datorprogramma, kura tieši viņa specifiskajām vēlmēm uzģenerē bērnu porno bildes un tādējādi viņam vairs nebūs jāuztraucas, ka kādu dienu viņš varētu norauties no ķēdes un veikt netiklības uz īstiem bērniem. Te ir gan vienkāršs pa logu lūrošs onkulis, kurš apsauc dažādu slavenību vārdos garāmgājējus. Visa šī vide tad arī ir viena liela ”spoku pilsēta” un abām galvenām varonēm atliek vai nu saplūst ar masu līdz galam vai arī pamest pilsētu. SPOILERS: viena no meitenēm stāsta beigās tā arī izdara. Grāmatas fani, to iztulkoja kā alegoriju pašnāvībai. Autors, lai arī tā nebija domājis, bet piekrita šādam variantam.
Komiskā esot daudz atsauču uz 90. gadu štatiem raksturīgiem popkultūras elementiem. Zinot viņus, lasīt droši vien ir daudz interesantāk. Man tas viss aizgāja secen, neatpazinu nevienu. Bet viņi tur esot.

IMG-1080

Tikai paskatieties uz to dredaino tipāžu fonā kreisajā apakšējā panelī. Pilnīgi nesaistīts tēls, bet tā grimase. Tā vien gribas izlasīt atsevišķu komiksu par viņa gaitām tajā konkrētajā dienā.

IMG-1145

Tā izskatās aplauziens. No čaļa skatpunkta, protams.

IMG-1144

Meitenes dara meiteņu lietas.


Kas būs vīlušies?

Visi tie, kas gaidīs klasiku ievads-iztirzājums-kulminācija-nobeigums sižeta līniju.

Kam patiks?
Ideāla literatūra tiem, kas grib atcerēties kā tas ir bijis būt pusaudzim. Laiks, kad visa pasaule tev ir kaut ko parādā, bet viss ko tu vari dot viņai ir vidējais pirksts.

IMG-1081


Bonuss:

Pēc komiksa motīviem 2001. gadā tikusi uzfilmēta filma ar tādu pašu nosaukumu. Turklāt diezgan skatāma, pats visiem iesaku. Dabūjusi nominācijas uz Oskaru par labāko adaptēto scenāriju, plus labs aktieru ansamblis. Te ir gan Stīvs Bušeimī, gan pavisam jauna vēl tikai topošā super hot Skārleta Johansona.

Ko saka eksperti uz grāmatas ceturtā vāka:

IMG-1151

Šis ir svarīgi:
Žurnāls Rolling Stone ierindojis Ghost World  ”Ne supervaroņu grafisko noveļu top 50” devītajā vietā. Tā neko, ne?